V čem je vitamin C

Třetí  čast povídání o vitamínu C se nachází zde

Zdroj vitaminu C - zaměříme se pouze na ty u nás dostupné

V minulém článku jsme se dozvěděli, že běžná strava vitamínu C moc neobsahuje. Nejlepší je tedy zvolit přírodní doplněk stravy s garantovaným obsahem vitaminu C. Ideálně volte takový, který je bez přidaných látek jako je maltodextrin apod.

1.  Acerola třešeň

Ve studii z roku 2011 vědci porovnávali obsah vitamínu C v různých druzích ovoce a zjistili, že organická třešeň acerola porazila absolutně všechny. Kromě vysokého obsahu vitamínu C - 25 000 mg na 100g je acerola skvělým zdrojem antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek.

2. Camu Camu

Camu Camu je kyselá bobule z amazonského deštného pralesa. Toto tropické super ovoce je známé především pro svůj obsah vitamínu C, protože ho obsahuje přes 2000 mg na 100 gramů! Kromě toho je camu camu bohaté na antioxidanty a poskytuje širokou škálu zdravotních výhod. Díky vysokému obsahu živin se stal oblíbenou složkou v prášcích a doplňcích.

3. Šípky

Tyto malé, ale mohutné plody jsou nabité základními živinami, zejména vitamínem C! Pouhých 6 šípků poskytuje 132 % RDV vitamínu C. Problém šípků je v následném zpracování, většinou se suší a následně se z něj vaří čaj. Tepelným zpracováním (sušením v troubě a vařením) si každých 5 minut můžete odečíst 10% obsahu vitamínu C. Pokud vám můžu doporučit, tak jíst čerstvé šípky (zbavených špiček a vnitřních částí). Je to pracné, trošku to škrábe v krku, ale má to alespoň nějaký efekt. Pokud máte sušené šípky, tak je nemusíte hned házet do koše. Vemte plnou hrst, dejte do velké sklenice se studenou vodou a dejte na noc do ledničky. Ráno máte skvěle chutnající nápoj.

4. Pomeranče

Citróny a grepy podle studií nejsou taková pecka jako pomeranče na obsah vitamínu C. Jeden pomeranč obsahuje kolem 60 mg vitamínu C. Pokud ale budete chtít užívat 1 gram vitamínu C denně, museli by jste denně spořádat 17 pomerančů.

5. Chilli papričky

Pokud milujete pálivé, není co řešit! Jedna zelená chilli paprička poskytuje 121 % DDD vitamínu C. Plus, přírodní protizánětlivý kapsaicin, který je nejlépe známý pro své vlastnosti na podporu zrychlení metabolismu. 

6. Kapusta

Není divu, že kapusta je populární! Tato na živiny bohatá listová zelenina obsahuje 80,4 mg vitamínu C na šálek. Nemluvě o tom, že je to silný zdroj vitamínů K, A a omega-3 mastných kyselin. Problém kapusty je, že se také vaří (10% ztráta vitamínu C za 5 minut varu).

7. Brokolice

Jeden šálek dušené brokolice vám dodá DDD vitamínu C! Tato zelenina obsahuje 89 mg vitamínu C na 100 gramů a je skvělým zdrojem vitamínu A. Ideálně nevařit - viz výše.

8. Květák

Květák konečně dostává chválu, kterou si zaslouží. Ať už ho rozmačkáte, opečete nebo grilujete, květák je vynikajícím zdrojem živin. Má vysoký obsah vlákniny, bílkovin a obsahuje 46 % vaší denní dávky vitamínu C na polovinu šálku. Bohužel se také vaří nebo smaží.

Upozornění: Nic v tomto článku není myšleno jako lékařská rada. Pro lékařskou diagnózu, radu a pomoc, navštivte prosím svého lékaře.