V čem je hořčík

1) V čem je hořčík?

Na jednoduchou otázku vám dám jednoduchou odpověď. Nikde. Švýcarské studie, které probíhaly v letech 1985 - 2002 nám ukazují, jak postupně klesá obsah vitamínů a minerálů v ovoci a zelenině. V tabulce vidíme, že průměrný pokles živin je okolo 60%. Problém je v tom, že studie končí rokem 2002 a my máme rok 2024, takže si můžeme pravděpodobně dalších 60% odečíst. To už budeme asi na nule. Pokud vám bude tedy někdo trvdit, že k doplnění vitamínů a minerálů postačí vyvážená strava, víte že to není pravda. Ale proč vlastně obsah látek v ovoci a zelenině tak klesá?

Hořčík v potravinách

V dnešní uspěchané době se ovoce a zelenina sklízejí nedozrálé, skladují se v chladících boxech a nechávají se narychlo dozrávat v umělé atmosféře. Další probém je, že se geneticky modifikují, zkuste si porovnat velikost mrkve vypěstované doma s tou co koupíte v supermarketu. To vše pro to aby se dosáhlo co největších přírůstků. K pěstování ovoce a zeleniny se oproti minulosti hojně využívá postřiků, dusičnanů, herbicidů, fungicidů a jiných škodlivých látek. Většina ovoce a zeleniny se stríká i 20x za rok proti nežádoucím škůdcům. Kvalita takového "výtvoru" je diskutabilní. Co ale víme jistě je, že ta "pestrá strava" není zase takový zázrak, jak se o ní mluví.

Řešení?

Nespoléhejte se na pestrou stravu, ve které hořčík stejně není a raději investujte pár korun do dobře vstřebatelného hořčíku ve formě glycinátu, taurátu, citrátu apod. V dalších článcích se dozvíte všechny zajímavosti o hořčíku. 

Upozornění: Nic v tomto článku není myšleno jako lékařská rada. Pro lékařskou diagnózu, radu a pomoc, navštivte prosím svého lékaře.

Doporučené produkty12