Předávkování vitamin C

Druhá  čast povídání o vitamínu C se nachází zde

Překvapivé vedlejší účinky kyseliny askorbové

Vedlejší účinky se vyskytují pouze u syntetické kyseliny askorbové. Už jste se někdy předávkovali pomerančem nebo grepem?  Průjem, nevolnost nebo žaludeční křeče jsou první známky nadměrné dávky kys. askorbové. Vyšší dávky znamenají kožní vyrážku, nevolnost, zvracení a bolest hlavy, případně tvorbu ledvinových kamenů. Co by jste si ale měli zapamatovat, co lidé neví je, že kys. askorbová je chelátor mědi. Dokáže narušit ceruloplasmin (bílkovina v játrech, která na sebe váže měď) která se následně odpoutá. Potom v těle koluje jako měď volná a je silně škodlivá, s pokračujícími vysokými dávkami kys. askorbové se naopak měď vyloučí z těla a vznikne stav nedostatku mědi. Žádný z těchto stavů nechcete, proto dávejte vždy přednost přírodnímu zdroji vitamínu C, jako je třeba acerola. U přírodních zdrojů takové věci nehrozí. Článek na téma - přírodní zdroje vitamínu C - naleznete zde.

Co je to vlastně vitamín C a co je kyselina askorbová? Je to přírodní vitamín C?

Vitamín C můžete získat dvěma způsoby. Prvním je přirozený vitamín C, který získáte konzumací plnohodnotných potravin. A pak je tu syntetický vitamín C neboli kyselina askorbová. Tento typ vitaminu C je uměle vyrobený a používá se v doplňcích stravy. Syntetický vitamín C se obvykle vyrábí z GMO kukuřice a dalších umělých chemikálií. 

Podle mnoha studií jsou přírodní a syntetický vitamín C chemicky totožné, ale to, jak na ně vaše tělo reaguje, je jiný příběh. Když jíte potraviny bohaté na vitamín C, jako jsou třešně acerola nebo baobab, dostáváte vitamín C v jeho nejčistší formě. Přírodní zdroje obsahují askorbinogen, bioflavonoidy, rutin, tyrosinázy a další kofaktory spolupracující s vitaminem C. Navíc přidávají další živiny, které pomáhají vašemu tělu lépe vstřebat některé vitamíny a minerály. Ve skutečnosti vědci zjistili, že vitamín C z aceroly je lépe absorbován lidmi než syntetická kyselina askorbová.

Nedávná studie publikovaná v „Annals of Internal Medicine“ naznačuje, že spoléhat se na doplňky stravy, nikoli na jídlo, nemusí stačit k udržení zdraví. Podle studie živiny z doplňků nezlepšují zdraví tak efektivně jako ty konzumované z jídla. 

Pokud jde o denní příjem vitamínu C, vaše tělo ve skutečnosti těží více z plnohodnotných potravinových zdrojů než ze syntetických zdrojů vitamínu C.

Poslední čast povídání o vitamínu C se nachází zde

Upozornění: Nic v tomto článku není myšleno jako lékařská rada. Pro lékařskou diagnózu, radu a pomoc, navštivte prosím svého lékaře.