Na co je vitamin C

Co je to vlastně vitamín C a co je kyselina askorbová? Je to přírodní vitamín C?

Vitamín C můžete získat dvěma způsoby. Prvním je přirozený vitamín C, který získáte konzumací plnohodnotných potravin. A pak je tu syntetický vitamín C neboli kyselina askorbová. Tento typ vitaminu C je uměle vyrobený a používá se v doplňcích stravy. Syntetický vitamín C se obvykle vyrábí z GMO kukuřice a dalších umělých chemikálií. 

Podle mnoha studií jsou přírodní a syntetický vitamín C chemicky totožné, ale to, jak na ně vaše tělo reaguje, je jiný příběh. Když jíte potraviny bohaté na vitamín C, jako jsou třešně acerola nebo baobab, dostáváte vitamín C v jeho nejčistší formě. Přírodní zdroje obsahují askorbinogen, bioflavonoidy, rutin, tyrosinázy a další kofaktory spolupracující s vitaminem C. Navíc přidávají další živiny, které pomáhají vašemu tělu lépe vstřebat některé vitamíny a minerály. Ve skutečnosti vědci zjistili, že vitamín C z aceroly je lépe absorbován lidmi než syntetická kyselina askorbová.

Nedávná studie publikovaná v „Annals of Internal Medicine“ naznačuje, že spoléhat se na doplňky stravy, nikoli na jídlo, nemusí stačit k udržení zdraví. Podle studie živiny z doplňků nezlepšují zdraví tak efektivně jako ty konzumované z jídla. 

Pokud jde o denní příjem vitamínu C, vaše tělo ve skutečnosti těží více z plnohodnotných potravinových zdrojů než ze syntetických zdrojů vitamínu C.

Člověk a jeho schopnost tvořit vitamin C

Člověk během evoluce, ztratil díky mutaci, schopnost vlastní tvorby vitaminu C. U lidí tři funkční enzymy nadále produkují prekurzory vitaminu C ale nemohou provést rozhodující poslední krok biosyntézy vitaminu C. Je pozoruhodné, že nejen všichni lidé, ale také gorily, šimpanzi, orangutáni a některé opice mají tuto vrozenou genetickou vadu, což znamená, že ke ztrátě biosyntézy vitaminu C muselo dojít nejprve u jednoho z našich předků primátů. Ostatní savci si díky vlastní syntéze vitamínu C z glukózy tvoří několik gramů až desítky gramů denně. V období nemoci, stresu apod. si tuto produkci zvýší i desetinásobně. Vědci vypočítali na základě stravy našich bratranců z primátů (podobně jako naši běžní potomci pravděpodobně konzumovali, když gen zmutoval), že optimální denní potřeba vitaminu C je kolem 2 300 miligramů pro člověka vyžadujícího 2 500 kcal denně.

Doporučená denní dávka (DDD) vitamínu C

Současná DDD vitaminu C pro dospělé muže a ženy, je asi 80 mg/den, což bylo bohužel založeno na průměrné potřebě 46 mg/den k prevenci kurdějí. Je to asi taková logika, když vám řeknu, že DDD jídla je krajíc chleba na den - protože po tom neumřete hladem. Většina opičáků konzumuje vitamín C v množství 10 až 20krát vyšším, než jaké vlády doporučují lidem. Tento rozpor tvoří velkou část polemiky o současných doporučených dietních dávkách. Proti tomu stojí argumenty, že lidé jsou velmi dobří v uchovávání vitaminu C ve stravě a jsou schopni udržet hladinu vitaminu C v krvi srovnatelnou s opicemi při mnohem menším příjmu potravy (co jim také jiného zbývá).

Vládou doporučené dávky

Doporučení pro příjem vitaminu C byla stanovena různými národními agenturami od 40 do 80mg/den.

Alternativní doporučení ohledně příjmu

Někteří nezávislí vědci vypočítali množství potřebné pro dospělého člověka k dosažení podobných hladin v krevním séru jako u savců syntetizujících vitamín C takto:

    • 400 miligramů denně: Linus Pauling Institute .
    • 500 miligramů za 12 hodin: Profesor Roc Ordman z výzkumu biologických volných radikálů . 
    • 3 000 miligramů denně (nebo až 300 000 mg během nemoci) : Nadace vitamínu C . 
    • 6 000–12 000 miligramů denně: Thomas E. Levy, Colorado Integrative Medical Center. 
    • 6 000–18 000 miligramů denně: Linus Pauling pro osobní použití. 

Pokračování článku naleznete zde

Upozornění: Nic v tomto článku není myšleno jako lékařská rada. Pro lékařskou diagnózu, radu a pomoc, navštivte prosím svého lékaře.