Ledvinové kameny

Ledvinové kameny

Hlavní příčinou ledvinových kamenů je nesprávné využití vápníku v těle, ale není to jediný faktor. Přečtěte si, co můžete udělat pro prevenci a přirozenou léčbu ledvinových kamenů...

Ledvinové kameny jsou obvykle bolestivé a začínají jako malé krystaly, které se tvoří v ledvinách, často z nadměrných minerálů - především vápníku. Tyto kameny mohou zůstat velmi malé, jako zrnko písku, nebo narůst do velikosti hroznů. V ledvinách mohou způsobovat tupé bolesti v zádech, mírné podráždění a vést k infekcím, jako je nefritida.

Největší bolest nastává, když kameny putují z ledvin do močového měchýře a močových cest. Velmi malé kameny mohou projít, aniž by si toho člověk všiml, ale větší kameny způsobují silné bolesti, horečku, nevolnost a silnou úzkost. V takových případech bývá nutná hospitalizace a podávání silných analgetik, jako je morfin.

Kameny mohou být tvořeny vápníkem, aminokyselinami, kyselinou močovou nebo kyselinou šťavelovou. Typ kamene lze určit pomocí lékařských testů nebo jeho analýzy, ale přibližně 80 % kamenů je obvykle typu vápníku. Pokud máte ledvinový kámen, je důležité zjistit, jaký typ to byl, protože vám to pomůže upravit stravu a doplňky, které zohlední specifické faktory každého typu.

Tradiční léčba ledvinových kamenů zahrnuje užívání léků proti bolesti, dokud kámen nevyjde. Pokud zůstane zablokován, používají se chirurgické metody k jeho rozbití. Prevence ledvinových kamenů i jejich odstranění může být dosaženo pomocí výživových doplňků.

VYROVNÁNÍ PH A JEHO ROLE

Správná absorpce vápníku je klíčová pro prevenci a léčbu ledvinových kamenů.

Vápník je esenciální živina, kterou tělo denně potřebuje, ale problém nastává, když se v krvi hromadí nadměrné množství vápníku. I když je určité množství vápníku v krvi normální, když jeho koncentrace vzroste, tělo musí tento přebytek filtrovat do ledvin. V ledvinách může tento nadbytek vápníku začít vytvářet malé krystaly, které se časem mohou proměnit v kameny. Základ úspěchu tedy je brát antagonistu vápníku hořčík, který ho vylučuje. Trvá to sice nějaký čas, ale je to bezbolestné. Dá se tedy říci, že většina ledvinových kamenů je způsobena chronickým nedostatkem hořčíku. S tím se pojí spousta jiných zdravotních problémů, kterým předejdete, pokud doplníte magnesium.

Nadměrné množství vápníku v krvi je také často způsobeno nadměrnou kyselostí. Když je v krvi příliš kyseliny, tělo bere minerály z kostí (především vápník a hořčík), aby ji neutralizovalo, což přispívá k osteoporóze a také zvyšuje riziko tvorby ledvinových kamenů. Aby se tomu předešlo, je důležité udržovat vyvážené pH - tedy nejíst kyselotvorné potraviny, naopak jíst ty zásadité.

OPTIMALIZACE ABSORPCE VÁPNÍKU

Vysoké hladiny vápníku v krvi mohou být také důsledkem poruchy jeho vstřebávání. Aby tělo správně využilo vápník, potřebuje další minerály a živiny, zinek, hořčík, vitamin K2 a D3.

Vápník nikdy neberte ve formě potravinovách doplňků. Běžná strava obsahuje nadbytek vápníku a minimum hořčíku. Je tedy potřeba tento stav vyrovnat.

PREVENCE LEDVINOVÝCH KAMENŮ

Jak už jsme si řekli, základem je zařadit kvalitní magnesium, vitamin K2 a D3.Pokud chcete rozbíjení kamenů značně urychlit, zvolte Chanca Piedra (drtič kamenů). Nic lepšího na světě pro rychlou úlevu není.

Jako běžné změny ve výžive se doporučuje pít denně 2–2,5 litru filtrované vody, šťáv nebo bylinných čajů. Pokud máte kameny obsahující kyselinu močovou, přidejte do stravy černou třešňovou šťávu. Pro prevenci infekcí močového měchýře nebo ledvin pijte neslazený brusinkový džus. Zahrňte do stravy rostlinné bílkoviny, jako jsou fazole a vaječné bílky, a potraviny bohaté na vitamín B6 a A, jako jsou ryby, celozrnné produkty, luštěniny, mrkev, batáty, meruňky, broskve, melouny a manga.

Pro prevenci kamenů obsahujících kyselinu šťavelovou se vyhněte potravinám jako špenát, rebarbora a rajčata. Omezte příjem cukru, kofeinu, antacid, alkoholu a běžné soli, které mohou zvyšovat hladiny vápníku v moči a zvyšovat kyselost. Živočišné bílkoviny a mléčné výrobky také zvyšují močový vápník a kyselinu močovou, a proto by měly být konzumovány v omezeném množství.

  • Zvyšte příjem rybího oleje, abyste snížili hladinu močových citrát a šťavelů (salón, sardinky a makrela)
  • Voda. pitná voda je skvělým způsobem, jak předcházek ledvinovým kamenům, pijte
  • Citron. Citron obsahuje kyselinu citronovou, která zabraňuje tvorbě ledvinových kamenů a pomáhá rozbít kameny, které se již vytvořily. Pro osvěžující nápoj přidejte do vody čerstvý vymačkaný citron!

Upozornění: Nic v tomto článku není myšleno jako lékařská rada. Pro lékařskou diagnózu, radu a pomoc navštivte, prosím, svého lékaře.