Káva a hořčík, alkohol a hořčík

Největší žrouti hořčíku

1.  Alkohol

Alkoholici jsou vystaveni vysokému riziku nedostatku hořčíku kvůli diuretickému účinku alkoholu na ledviny. Příznaky nedostatku hořčíku u alkoholiků se mohou projevovat různými způsoby, od mírných až po těžké. Často zahrnuje svalové křeče, třes a slabost, stejně jako ztrátu chuti k jídlu, nevolnost, zvracení a únavu.

2.  Káva

Kofein je diuretikum, což znamená, že zvyšuje produkci moči ve vašem těle tím, že stimuluje vaše ledviny a způsobuje, že uvolňují více sodíku a hořčíku do moči. Tento diuretický účinek se nemusí zdát jako velký problém, pokud jste příležitostný piják kávy. Pro ty, kteří konzumují více šálků denně, to může vést ke znatelnému poklesu hladiny hořčíku.

3.  Stres

Myšlenka obousměrného vztahu mezi hořčíkem a stresem je všeobecně známa. Tento začarovaný kruh znamená, že stres může zvýšit ztráty hořčíku a způsobit nedostatek; naopak nedostatek hořčíku může zvýšit náchylnost těla ke stresu. Pokud někoho téma zajímá, může si počíst zde.

Řešení?

Nespoléhejte se na pestrou stravu, ve které hořčík stejně není a raději investujte pár korun do dobře vstřebatelného hořčíku ve formě glycinátu, taurátu, citrátu apod. V dalších článcích se dozvíte všechny zajímavosti o hořčíku. 

Upozornění: Nic v tomto článku není myšleno jako lékařská rada. Pro lékařskou diagnózu, radu a pomoc, navštivte prosím svého lékaře.