Jód v potravinách
1) Epidemie nedostatku jódu, únavy, tloustnutí a studených končetin
Stále více výzkumů ukazuje, že celá světová populace má dnes nedostatek jódu.
Proč tomu tak je?
Doporučená denní dávka je příliš nízká. Z mého pohledu je to ostuda. Doporučená denní dávka je 150 mikrogramů. K prevenci strumy to může stačit, ale pro optimální zdraví to nestačí. Ideální dávka jódu by měla být mnohem vyšší, pravděpodobně mezi 1 a 3 mg denně. (Totéž platí pro vitamín C, vitamíny B, hořčík a další životně důležité živiny. Doporučená množství jsou navržena tak, aby zabránila nemocem z nedostatku a nemají nic společného s optimálním množstvím těchto živin pro zdraví.)
- Kromě potravin z moře existuje jen málo dobrých zdrojů jódu. Jód je ve skutečnosti poměrně vzácný minerál, který se nenachází skoro v žádných potravinách na zemi, jako je zelenina, maso, mléčné výrobky, ovoce a další. Jako jediný možný zdroj lze považovat kelp, mořskou řasu.
- Nárust antagonistů jódu. To je dnes hlavním faktorem nedostatku jódu. Viz níže.
- Stres může vyčerpat jód.
- Mnoha lidem lékaři říkají, aby se soli vyhýbali nebo ji omezovali. Pro mnoho lidí je jodizovaná sůl jediným zdrojem jódu. Rafinovaná stolní sůl nění zdravá a je lepší se jí vyhnout, ale nerafinovaná hymalájská sůl je vynikajícím zdrojem minerálů, včetně určitého množství jódu. Skoro nikde ji nemají, přitom je to skoro zázrak.
- Jód se již do pečiva nepřidává. Až do 80. let 20. století se jód běžně používal do těsta v komerčních pekárnách. To ve skutečnosti poskytlo značné množství jódu pro mnoho lidí. Kvůli obavám z nadměrného příjmu jódu (které byly pravděpodobně zcela vymyšlené), přinutila vláda pekaře, aby přestali používat jód.
2) ANTAGONISTÉ JÓDU
Velmi důležitým tématem souvisejícím s nedostatkem jódu a onemocněním štítné žlázy je pochopení antagonistů jódu. Jód je členem skupiny halogenových prvků. Kromě jódu mezi halogeny patří mimo jiné fluor, brom a chlor .
To je velmi důležité, protože:
- Halogeny spolu soutěží o vstřebávání a dokonce využití na vazebných místech jódu ve štítné žláze a všude jinde v těle. K tomu dochází, protože všechny halogeny „vypadají podobně“ na atomové úrovni, takže mají tendenci se podobně vázat na receptory a mohou se navzájem nahradit.
- Naše prostředí doslova plave v antagonistech jódu:
Brom a bromidy. Tyto toxické chemikálie se podle zákona používají při pečení všech chlebů v Americe a mnoha národech. Rozhodně narušuje příjem jódu a také jeho využití.
Často, když je jód doplněn, lidé začnou vylučovat velké množství bromu z těla. To lze do určité míry měřit v moči a vlasech. Ve skutečnosti je příčinou některých léčebných reakcí spojených s užíváním doplňků jódu nebo řasy.
Rozšířené použití bromovaných sloučenin při výrobě chleba, nealkoholických nápojích, jako je Gatorade a Mountain Dew, a v dalších průmyslových odvětvích také způsobilo, že si bromidy našly cestu do zásob vody a potravin v Americe a dalších rozvinutých zemích. Je proto těžké se tomuto prvku ve vašem jídle vyhnout. To je jen jeden z důvodů, proč nedoporučuji jíst žádné moučné výrobky nebo pečivo.
Chlor a chlorované sloučeniny, jako jsou chloraminy. Jedná se o další vysoce toxický prvek, který významným způsobem zasahuje do využití jódu v těle. Chlor v soli není toxický. Avšak toxické sloučeniny chloru, jako jsou chloraminy a další, jsou v moderních společnostech široce používány k ničení choroboplodných zárodků a jako bělicí činidla. Přidávají se do většiny zásob vody, například ze zákona, takže si snadno najdou cestu do našich potravin.
Chlorové bělidlo se také přidává do mouky, aby ji vybělilo, i když při pečení vytváří toxické sloučeniny. Chlor se používá ke sterilizaci nebo dezinfekci ovoce, zeleniny, ryb, masa a mnoha dalších potravin před jejich odesláním na trhy. Je také široce používán v jiných průmyslových odvětvích, jako je výroba papíru a mnoho dalších. V důsledku toho jsou toxické sloučeniny chloru v půdě, zásobách vody a dokonce i ve vzduchu.
Fluoridy. Hlavním zdrojem jsou dnes zásoby fluoridované vody. Nejen, že je voda problémem ve většině velkých metropolitních oblastí, ale voda se pak používá k výrobě mnoha potravinářských výrobků, od chleba a dalšího pečiva až po chipsy, dipy, nakládanou zeleninu, nápoje a tisíce dalších.
Kromě toho si fluoridy z vody našly cestu do spodní vody a zavlažovacích systémů většiny Spojených států. Hladiny fluoridů ve všech plodinách pěstovaných v Americe jsou tedy příliš vysoké.
Pošetilé úřady veřejného zdraví neustále přidávají toxické fluoridové sloučeniny do zásob vody, přestože všechny potravinářské produkty v zemi jsou nyní v podstatě kontaminovány tímto extrémně toxickým prvkem. Pro více informací o ohavnosti fluoridace vody si přečtěte Fluoridaci vody na této webové stránce.
Koncept nahrazení životně důležitých stopových minerálů toxickými kovy je diskutován v několika dalších článcích na tomto webu, včetně Toxických kovů a Teorie nutričního vyvažování .
3) JÓD V JÍDLE? JAK HO DOPLNIT?
Nabízí se v podstatě 3 formy
1) Syntetická forma prodávaná běžně v lékárnách
2) Lugolův roztok, doporučuji doplňovat přes kůži, tělo si vezme kolik potřebuje. Navíc slouží jako domácí test stavu jódu v organismu.
3) Mořské řasy, nejlépe řasa kelp
4) Pokud myslíte, že existuje čtvrtá varianta, doplnění pomocí pestré stravy, tak vás musím bohužel zklamat.
Ze všech výše uvedených možností doporučuji řasu kelp. Je nejlépe snášena bez vedlejších účinků a jedná se o přírodní formu.
Obvykle dávka se podává jako 6 (šest) tablet denně. Někteří dospělí potřebují o něco více než toto a několik lidí potřebuje o něco méně. Děti potřebují méně. Pokud dojde k reakci na uvedenou dávku, je to obvykle léčivá reakce. Stačí začít s málem a postupně navyšovat.
Ryby a mořské plody jako doplňky jódu. Tyto potraviny jsou vynikajícím zdrojem jódu. Problém však je v obsahu rtuti.
V důsledku toho nemohu doporučit jíst ryby, kromě 3-4 plechovek sardinek týdně. Sardinky jsou vynikající potravinou, protože mají vysoký obsah omega-3 olejů, dostupného vitamínu D, selenu a dalších živin, které dnes každý potřebuje. Jsou také tak malé, že neakumulují ani zdaleka tolik rtuti. Jsou také vždy chyceny divoce a jsou okamžitě po odchytu uvařeny.
Podle mých zkušeností však neposkytují dostatek jódu k uspokojení našich dnešních potřeb. Takže i při 3-4 konzervách sardinek týdně je vždy potřeba doplnit jód.
Další články o jódu naleznete zde.
Upozornění: Nic v tomto článku není myšleno jako lékařská rada. Pro lékařskou diagnózu, radu a pomoc, navštivte prosím svého lékaře.